Beleggen

Beleggen kan je zelf.

Aandelen kopen

Succesvol beginnen met beleggen

Beleggen is voor beginners een mooie stap. Beleggen kan voor beginners behoorlijk complex lijken en vragen oproepen. Om die reden schrikt beleggen de meeste starters af en dat is helemaal niet nodig, want beleggen is niet ingewikkeld en het hoeft ook weinig risico op verlies te hebben. In de loop van dit artikel verklaren we wat beleggen voor beginners inhoudt en helpen we je om succesvol de eerste stappen te zetten in het wereldje van aandelen en fondsen. We starten met vertellen wat beleggen is, benoemen dan de redenen van beleggen voor beginners, bekende vormen van beleggen en de risico’s die daarmee gepaard gaan en hopen je zo goed en duidelijk van informatie te voorzien zodat ook jij met beleggen kunt beginnen.

Waarom beleggen?

Waarom is beleggen voor beginners een goed besluit is een sterke vraag die je zelf moet kunnen beantwoorden voordat je echt kan beginnen met beleggen. Mensen hebben allerlei redenen om met beleggen te beginnen. Zo kunnen ze een leuke erfenis hebben gekregen en beleggen als iets nieuws zien, maar het kan ook dat men geen genoegen meer wil nemen met de lage rentes die banken bieden. Verreweg de meeste mensen willen investeren op de beurs om er veel winst uit te slaan. Wie goed handelt en zich goed inleest kan zeker winst maken, door bijvoorbeeld te investeren in hoog dividend aandelen uit Amerika. Wat jouw persoonlijk doel ook is, bij elk motief om te beleggen past een andere vorm van beleggen.

Over beleggen

Wanneer je begint met beleggen koop je een aandeel van een bedrijf of een aandeel in een fonds. Je koopt dan voor een bepaald bedrag een stukje van een bedrijf of fonds en vervolgens is het tijd om te hopen dat de koers gaat stijgen. Als de koers goed omhoog gaat, geldt dat ook voor jouw investering. Maar als de koers daalt, dan zal jouw geïnvesteerd vermogen ook zakken. Dit zal je vanzelf aan gaan voelen en je zal bekend raken met groene en rode dagen op de beurs. Beleggen voor beginners spitsen we toe in diverse varianten en bij elk van die vormen komt een andere manier van aanpakken terug. Ook het te lopen risico verschilt van handelswijze tot aanpak en vorm tot vorm.

Vormen van beleggen

Als je wil beginnen met beleggen zijn deze vier beleggingsvormen een aanrader: dividendbeleggen, daytrading, penny stocks en beleggen op koerswinst. Het minste risico loop je bij dividendbeleggen, omdat de koersen je hierbij niet veel uitmaken en je vooral wil dat je dividend uitgekeerd krijgt. Aandelen met dividend zijn geliefd, want ze kunnen zorgen voor een terugkerend maandelijks inkomen. Koerswinsten kun je als doel hebben als je aandelen laag koopt en hoog verkoopt. Deze techniek moet je jezelf eigen maken door het te doen en erover te blijven leren. Daytrading is al wat risicovoller, omdat je op koersverschillen inspeelt op een dag en daar veel voor moet inzetten. Penny stocks beleggen is ook wat risicovoller, maar kunnen je een goed rendement leveren. Bij penny stocks beleg je in aandelen die heel goedkoop zijn en daardoor zeer volatiel zijn gedurende enkele minuten.

Risico bij beleggen

Zoals gezegd loop je bij elke vorm van beleggen het risico je geld kwijt te raken. We laten risicovolle producten nog buiten beschouwing, omdat we die niet geschikt vinden voor beginners. Het minste risico loop je bij beleggen in dividend, maar getrainde beleggers kunnen ook de risico’s van penny stocks en daytrading redelijk in kunnen schatten. Bij andere beleggingen is er altijd het risico dat je inleg vermindert. Je geld volledig verliezen kan alleen als een fonds volledig verdwijnt omdat een bedrijf dichtgaat. Zoiets zie je vaak wel aankomen. In dat geval is het risico op die manier in te kaderen. Desondanks is het advies wel om alleen je geld te investeren dat je kunt missen en met jezelf afspraken te maken over de limiet.

Beleggen doe je zelf

Misschien is het zo dat je twijfelt tussen zelf beleggen of je geld te laten beleggen door de bank. Daar willen we graag helder in zijn, net zoals de grootste experts en veel particuliere beleggers. Wil je echt verdienen aan beleggen, is het niet aan te raden om je geld in het fonds onder te brengen van een beleggingsbeheerder. Het meeste geld blijft achter bij de bank en bankiers rekenen hoge bedragen, waardoor er aan het einde van de rit maar weinig voor jou overblijft. Ga zelf beleggen en neem alle tijd om dit onder de knie te krijgen. Beleg bijvoorbeeld je eerste 100 euro en zie wat er gebeurt als je in fondsen en aandelen handelt. Zodoende heb je zelf de controle over de fondsen die je koopt en heb je er zelf profijt van.